søndag den 15. april 2012

Liv i gamle huse

Overskriften er vist lånt af en halvgammel kampagne, der skulle sætte fokus på, hvad gamle huse kunne brugs til. Her bruger jeg den til noget andet.

Sidste år gjorde jeg den gamle skorsten i Elfridas hus klar til brug.

Skorstensfejeren havde sagt god for skorstenens grundtilstand og påbudt mig at montere renselemme foroven og forneden. Det gjorde jeg, og lige så et tilslutningshul til Bekkasinovnen. Klargøringen indbar også, at jeg skulle tage en oldgammel allike-rede ud af skorstenen. Der var nærmest en hel sæk af grene og mos og fjer og gammelt støv.

Bekkasinen virkede herefter (og efter skorstensfejerens kontrol) fint og har siden bidraget til, at vi har kunne holde varmen, når vi har været i Elfridas hus.

Nu i forrige weekend, da vi var i Elfridas hus, kom genboen Allan over og fortalte at et allikepar havde haft travlt hele ugen på toppen af vores skorsten.

Der var allerede da tændt op i bekkasinen, som trak lige så godt som den plejede. Jeg tjekkede for en ordens skyld den nederste renselem. Den yderste lem var overraskende lun, den indenfor (jeg havde handsker på) ret varm; og i bunden lå et lille glødebål - det var resterne af den allike-rede.

På taget med tagstige og tommestok fik jeg taget mål til en såkaldt allike-rist.

Nu i lørdags var vi tilbage i Elfridas hus med stige og allike-rist. Og en sæk. Jeg havde ikke lagt låg på skorstenen, og allikerne havde haft frit spil i en uges tid.

Med en kampesten i en lærredspose for enden af en lang snor fik jeg med stort besvær banket den nye rede ud. Gitte tog sig af det beskidt arbejde med at fjerne det, jeg bankede ned. Tak, Gitte.

Her er resultatet:Her er mandet på taget med risten (bag sig) og stenen i snor:


Pointen: husk allike-riste på skorstenene.


  

2 kommentarer:

  1. Vores skorsten blev sidste år stoppet godt og grundigt til af et allikepar. Jeg prøvede med alskens fiffige midler at få den banket/revet ud, men måtte til sidst opgive og overlade det til en prof. Som så kom og fjernede den, satte en allikerist i, og sendte en klækkelig regning. Allikerne blev nu ved med at sidde og kigge forelsket på hinanden og ned i vores skorsten, som her hen over foråret har virket dårligere og dårligere. Og i går blev det officielt, for nu pipper det fra skorstenen, så det ikke er til at tage fejl af: Allikerne er flyttet ind igen allikerist eller ej!

    SvarSlet
  2. Tak for kommentaren, Jakob. Den er en påmindelse om at man altid skal være på vagt og holde øje med at skorstenen er helt fri. Selv tjekkede jeg vores skorsten for fri passage mange gange efter, at reden var taget ud og allike-risten sat på.

    Jeg kan godt forestille mig at allikerne kan fortsætte med at putte pinde i en skorsten efter der er kommet rist på, men jeg kan ikke se hvordan de kan komme ned i skorstenen og lave en rede og lige frem ruge allike-unger ud.

    Mon ikke du skal have tjekket om risten stadig sidder, som den skal?

    SvarSlet